انواع چرم سبک در بازار به چرم های تولید شده از پوست حیواناتی مانند گوسفند و بز و بزغاله گفته می شود.
انواع چرم سبک
صنعت تولید چرم و محصولات چرمی یکی از قدیمی ترین صنایعی است که بشر ابداع کرده است به طوری که می توان گفت در زمان هایی که انسان ها شکارچی بوده اند و حیوانات را برای استفاده از گوشت آن ها به عنوان غذا استفاده می کرده اند از پوست آن ها نیز به عنوان زیر انداز یا پوشاک استفاده می کردند.
یکی از مشکلاتی که بشر با پوست حیوانات داشت فاسد پذیر بودن آن ها بود به طوری که پس از چند ساعت یا چند روز که در مقابل هوای آزاد قرار می گرفت دچار فساد می شد و دیگر قابل استفاده نبود بنابراین انسان ها به دنبال روش هایی بودند که بتوان با استفاده از آن ماندگاری پوست ها را افزایش داد که با ابداع روش های خاصی به این مهم دست پیدا کردند.
به روش هایی که با استفاده از آن قسمت های چربی و فاسد شدنی پوست حیوانات را جدا می کنند دباغی گفته می شوند که قدمتی بسیار دیرینه دارد و از حدود ۶۰۰۰ سال قبل دباغی به عنوان یک صنعت در حال تولید چرم بوده است.
چرم ها از پوست حیوانات مختلفی گرفته می شوند و به طور کلی به سه دسته زیر تقسیم می شوند:
- چرم سنگین
- چرم نیمه سنگین
- چرم سبک
چرم ها سنگین از پوست گاو و گوساله و شتر و حیواناتی از این قبیل به دست می آیند و دارای ضخامت زیاد و هم چنین مقاومت بالاتری هستند.
چرم های نیمه سنگین نیز اسز پوست حیوانی مانند شتر مرغ به دست می آید و به دلیل پایین بودن تولید این نوع چرم قیمت آن ها در بازار بسیار بالا می باشد.
چرم های سبک از دباغی پوست گوسفند و بره و بز به دست می آید و در مقایسه با دیگر انواع چرم ها هم بسیار نرم تر می باشد و هم نازک تر به همین دلیل در برابر کشکش و فشار سریعا چروک می شود و ممکن است به راحتی پاره شود.
چرم سبک به دلیل وزن پایین و ضخامت کم و ظرافتی که دارد در تولید پوشاک چرمی مانند پالتو ها و کاپشن ها یا محصولات ظریف چرمی مانند دستکش و کلاه بیشتر استفاده می شود اما به دلیل ضخامت نازک در مقایسه با چرم های سنگی یا نیمه سنگین مقاومت کمتری دارد و نیاز به مراقبت بیشتری دارد.
در عوض محصولاتی که با استفاده از چرم های سبک تولید می شوند از ظرافت و زیبایی خاصی بهره مند هستند که در چرم های سنگین این زیبایی قابل رویت نمی باشد .
بیشترین چرم تولیدی در تمام نقاط دنیا را چرم های سنگی تشکیل می دهند به طوری که می توان گفت چرم گاوی حدود ۶۰٪ چرم تولیدی در دنیا را به خود اختصاص داده است و پس از آن نیز چرم های سبک و گوسفندی بیشترین تولید را دارند و چرم های نیمه سنگین نیز کمترین تولید را دارند به همین دلیل بسیار گران قیمت هستند.
چرم مصنوعی نیز یکی از انواع چرم های می باشد که ساخته دست بشر است و با استفاده ار الیاف پلاستیکی و پلیمری ساخته می شود و هر چند شاید از نظر ظاهری بسیار شبیه به چرم طبیعی باشد اما ویژگی های آن را ندارد و حتی چرم سبکی که مقاومت پایینی دارد نسبت به چرم مصنوعی بسیار مقاوم تر است و طول عمر بالایی دارد.
اصلی ترین ویژگی های چرم سبک طبیعی ماندگاری بالا و زیبایی آن می باشد و هم چنین رنگ های طبیعی چرم سبک نیز بسیار منحصر به فرد می باشد و برخی رنگ های خاصی دارد که در چرم های سنگین یافت نمی شوند.
همان طور که در بالا اشاره شد چرم های سبک نیازمند مراقبت و نگه داری بیشتری می باشند و برای حفظ کیفیت آن ها باید با استفاده از روش هایی که به برخی از آن ها اشاره می کنیم آن ها را نگهداری کرد.
برای نگهداری و تمیز کردن چرم سبک به یکسری بزار نیاز داریم مانند:
- اسپری مخصوص پاک کننده محصولات و سطوح چرمی
- یک پارچه ی نخی تمیز
برای پاک کردن چرم های سبک بهتر است که ابتدا با استفاده از پارچه ی تمیز سطح چرم را به طور کامل تمیز کنیم به صورتی که هیچ گونه گرد و خاک یا کثیفی بر روی آن باقی نماند و سپس بر اساس دستورالعملی که بر روی اسپری یا واکس نوشته شده است روی چرم را به خوبی آغشته به اسپری یا واکس کنیم سپس آن را در جایی به دور از گرد و خاک قرار دهیم تا کامل خشک شود.
برای مراقبت از چرم سبک می توان از روغن های طبیعی مانند پارافین یا وازلین استفاده کرد که باعث نرم تر شدن و انعطاف بیشتر چرم می شود و از خشک شدن یا پوسته پوسته شدن چرم جلوگیری می کند البته باید توجه داشته باشید که حتما از روغن های طبیعی استفاده شود تا باعث بروز مشکلات دیگری نشود زیرا محصولات شیمیایی معمولا باعث خشک تر شدن چرم ها مخصوصا چرم های سبک می شوند.
انواع چرم سبک نیز بسته به حیوانی که پوست از آن گرفته شده است تقسیم بندی می شود اما تقسیم بندی خاصی ندارد و هم چنین روش دباغی نیز باعث تفاوت در دسته بندی آن ها می شود به عنوان مثال چرم سبک نوبوک و جیر تفاوت هایی با هم دارند اما هر دو چرم سبک می باشند.
ایران یکی از بهترین تولیدکنندگان چرم در منطقه می باشد و چرم های سبک تولیدی ایران به صورت خام به کشور هایی مانند ترکیه و چین و … صادر می شود و در آن جا به محصولات مختلفی تولید می شود البته محصولات چرمی ایران نیز به کشور های دیگر صادر می شود و از نظر کیفی در حد مطلوبی هستند.
بهترین و بیشترین تولیدکنندگان چرم در ایران در استان های خراسان رضوی و آذربایجان شرفی و تهران قرار دارند.
کفش های جرمی تولید شده در تبریز از بهترین کفش ها می باشند که سالیان سال است در این شهر تولید می شوند و علاوه بر تامین نیاز داخلی به کشور های دیگر نیز صادر می شوند و در بین کشور های همسایه مانند عراق و افغانستان طرفداران زیادی دارد.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.